Novinky | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

SČK: Valentínska kvapka krvi bola úspešná, krv darovalo 25.000 ľudí 16. marec 2016

SČK: Valentínska kvapka krvi bola úspešná, krv darovalo 25.000 ľudí  0

Bratislava 16. marca (TASR) - Dohromady 25.000 ľudí darovalo svoju krv v rámci 21. ročníka kampane Valentínska kvapka krvi, ktorý trval päť týždňov a organizoval ho Slovenský Červený kríž (SČK). "Spolu venovali obdivuhodných 375.000 minút, 6250 hodín, 260 dní, 38 týždňov. Na odberových ležadlách si 'poležali' takmer deväť mesiacov," uviedla koordinátorka pre prvú pomoc a krvný program SČK pre SR Silvia Erdélyiová.

TRSTENÁ: Dialyzačné stredisko plánuje zakúpiť nový ultrazvuk 9. marec 2016

TRSTENÁ: Dialyzačné stredisko plánuje zakúpiť nový ultrazvuk  0

Trstená 9. marca (TASR) - Dialyzačné stredisko v Trstenej, ktoré slúži pacientom už dva roky, čaká skvalitnenie služieb. Nový ultrazvuk by mal už v najbližších mesiacoch zjednodušiť a zlepšiť diagnostiku. TASR o tom informovala hovorkyňa prevádzkovateľskej spoločnosti, skupiny B. Braun v Českej a Slovenskej republike Lucia Kocourková.

ZDRAVIE: Zelený zákal útočí na oči bez príznakov, môže končiť slepotou 7. marec 2016

ZDRAVIE: Zelený zákal útočí na oči bez príznakov, môže končiť slepotou  0

Bratislava 7. marca (TASR) - Prejavy zeleného zákalu, ktorý sprevádzajú výpadky videnia, si ľudia podľa lekárky nemusia dlho uvedomovať. "Glaukóm je skupinou očných ochorení, ktoré vedú k postupnému poškodeniu zrakového nervu. Odumierajúce nervové vlákna, z ktorých sa zrakový nerv skladá, spôsobujú špecifické výpadky videnia v zornom poli pacienta," približuje prezidentka Slovenskej glaukómovej spoločnosti Mária Praženicová.

MZ SR: Na Slovensku sa objavil prvý prípad nakazenia vírusom Zika (2) 2. marec 2016

MZ SR: Na Slovensku sa objavil prvý prípad nakazenia vírusom Zika (2)  0

Bratislava 2. marca (TASR) - Na Slovensku sa objavil prvý prípad nakazenia vírusom Zika. Ide o ženu, ktorú minulý týždeň hospitalizovali v prešovskej nemocnici po tom, čo sa vrátila z Južnej Ameriky. Pozitívny nález potvrdilo virologické laboratórium v Hamburgu. Na brífingu v Bratislave to dnes oznámil minister zdravotníctva Viliam Čislák.

MZ SR: Nemocnice už nakupujú prístroje podľa nových pravidiel 29. február 2016

MZ SR: Nemocnice už nakupujú prístroje podľa nových pravidiel  0

Bratislava 29. februára (TASR) - Štátne nemocnice už nakupujú zdravotnícku techniku po novom. Od decembra 2015 pre ne platia nové pravidlá pri tendroch nad 50.000 eur, limit bude postupne klesať. Okrem benchmarkingu cien sú povinné aj cost-benefit analýzy. Ministerstvo zdravotníctva už dostalo od nemocníc 30 žiadostí o spracovanie priemernej ceny rôznej zdravotníckej techniky. Na porovnávanie sa zatiaľ využívajú údaje o nákupoch zo Slovenska a Česka za posledných šesť rokov.

B.BYSTRICA: Chrípka opäť zatvárala niektoré školské zariadenia 27. február 2016

B.BYSTRICA: Chrípka opäť zatvárala niektoré školské zariadenia  0

Banská Bystrica 27. februára (TASR) - Výskyt chrípky v banskobystrickom kraji tento týždeň opäť stúpol, zvýšený výskyt ochorenia sa odrazil aj na počte uzavretých školských zariadení. Ako informovala Mária Tolnayová z banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) kvôli chrípke v tomto týždni prerušili vyučovanie v desiatich školách v kraji - v okresoch Brezno, Lučenec, Rimavská Sobota, Zvolen a Žiar nad Hronom.

BOJNICE: Do modernizácie prístrojového vybavenia NsP išlo viac ako 645.000 eur 21. február 2016

BOJNICE: Do modernizácie prístrojového vybavenia NsP išlo viac ako 645.000 eur  0

Bojnice 21. februára (TASR) - Viac ako 645.000 eur išlo v minulom období do modernizácie prístrojového vybavenia Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. Dovedna 24 nových prístrojov financovaných z príspevkov Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), vlády a vlastných zdrojov nemocnice bude môcť využívať viacero oddelení tohto zdravotníckeho zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Informovala o tom Jana Paulínyová, vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

ZDRAVIE: Hygienici upozorňujú na nebezpečnú kozmetiku 18. február 2016

ZDRAVIE: Hygienici upozorňujú na nebezpečnú kozmetiku  0

Bratislava 18. februára (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX kontrolné orgány v Českej republike, Taliansku a Írsku. Tieto produkty sa môžu nachádzať aj na Slovensku. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

TRENČÍN: Z dôvodu chorobnosti sú návštevy na lôžkových oddeleniach FN zakázané 14. február 2016

TRENČÍN: Z dôvodu chorobnosti sú návštevy na lôžkových oddeleniach FN zakázané  0

Trenčín 14. februára (TASR) - Chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) stúpla v Trenčianskom kraji v šiestom kalendárnom týždni v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 14,4 percenta, čo predstavuje chorobnosť 2218 chorých na 100.000 obyvateľov. TASR o tom informovala vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trenčíne.

NRSR: Poslanci nepôjdu na prieskum do nemocníc v Žiline, Prešove a Trnave 10. február 2016

NRSR: Poslanci nepôjdu na prieskum do nemocníc v Žiline, Prešove a Trnave  0

Bratislava 10. februára (TASR) – Poslanci nepôjdu preveriť situáciu do nemocníc v Prešove, Žiline a Trnave, odkiaľ nedávno odišlo najviac sestier. Vyplynulo to z dnešného mimoriadneho rokovania parlamentného zdravotníckeho výboru, ktorý zasadol z podnetu opozičných poslancov. Prieskum by sa konal, ak by zaň hlasovala väčšina členov výboru, to sa nestalo.

« späť      21 22 23 24 25 26 27 28 29 30      ďalej »