Novinky | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

ČR: Vedci vyvinuli radiofarmakum, ktoré poslúži pri diagnostike nádorov mozgu 23. november 2015

ČR: Vedci vyvinuli radiofarmakum, ktoré poslúži pri diagnostike nádorov mozgu  0

Praha/Brno 23. novembra (TASR) - Látku, ktorá pomôže presnejšie diagnostikovať nádorové ochorenia mozgu, vyvinuli vedci z Masarykovho onkologického ústavu v Brne, ktorým sa to podarilo ako prvým v ČR. Informáciu priniesol dnes internetový server iDNES.cz.

Kostnú dreň transplantovali prvému dievčatku pred 20 rokmi, dnes má zdravé dieťa 22. november 2015

Kostnú dreň transplantovali prvému dievčatku pred 20 rokmi, dnes má zdravé dieťa  0

Bratislava 22. novembra (TASR) - Lekári detskej nemocnice na bratislavských Kramároch ročne transplantujú krvotvorné bunky asi 30 deťom. Pre mnohé je to často jedinou záchranou života.

RADÍME: Antibiotiká treba doužívať v celej dávke, aj keď sa pacient cíti lepšie 18. november 2015

RADÍME: Antibiotiká treba doužívať v celej dávke, aj keď sa pacient cíti lepšie  0

Bratislava 18. novembra (TASR) – Pacient dokáže predchádzať odolnosti baktérií na antibiotiká. Podľa odborníkov zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) však musí dodržiavať isté pravidlá. "Napríklad ich treba užívať len na základe predpisu od lekára," povedala riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku Darina Sedláková. Slovensko podľa nej patrí medzi krajiny s nadmernou spotrebou antibiotík, pacienti ich pritom v niektorých prípadoch užívajú zbytočne.

ZDRAVIE: Týždeň boja proti drogám je zameraný na alkohol, pijú aj 10-ročné deti 17. november 2015

ZDRAVIE: Týždeň boja proti drogám je zameraný na alkohol, pijú aj 10-ročné deti  0

Banská Bystrica 17. novembra (TASR) - Alkohol je najpoužívanejšou legálnou drogou na svete. Spoločnosť ho vo veľkej miere toleruje aj napriek tomu, že spôsobuje mnoho zdravotných a sociálnych škôd. Poukázať na jeho nebezpečenstvo najmä u mladistvých je cieľom slovenského verejného zdravotníctva počas Európskeho týždňa boja proti drogám. Ten oficiálne odštartoval v pondelok (16.11.).

ZDRAVIE: Respiračné ochorenia aj chrípka v BBSK stagnujú 8. november 2015

ZDRAVIE: Respiračné ochorenia aj chrípka v BBSK stagnujú  0

Banská Bystrica 8. novembra (TASR) – Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja, zaznamenali v 45. kalendárnom týždni v porovnaní s predchádzajúcim len minimálne zmeny vo výskyte akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO). Ako informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová, v medziročnom porovnaní je však výskyt CHPO vyšší o 27,4 percenta.

M. PETKO: Zdravotné odvody by mal štát v budúcoročnom rozpočte navýšiť na 4,6 % 5. november 2015

M. PETKO: Zdravotné odvody by mal štát v budúcoročnom rozpočte navýšiť na 4,6 %  0

Martin 5. novembra (TASR) – V štátnom rozpočte na rok 2016 by mali byť v oblasti zdravotníctva zvýšené odvody za poistencov štátu na 4,6 percenta, čo znamená navýšenie rozpočtu oproti aktuálnemu návrhu o 95 miliónov eur. Na tlačovej konferencii to dnes v Martine povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko.

OTS: Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou má novú webovú stránku 4. november 2015

OTS: Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou má novú webovú stránku  0

Bratislava 4. novembra (TASR-OTS) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) má po desiatich rokoch novú webovú stránku. Do prevádzky bola spustená 01.11.2015.

ZDRAVIE: Hrozba pneumokokových nákaz bude v najbližšom období aktuálnejšia 31. október 2015

ZDRAVIE: Hrozba pneumokokových nákaz bude v najbližšom období aktuálnejšia  0

Banská Bystrica 31. októbra (TASR) - Na možný vyšší výskyt pneumokokových invazívnych i neinvazívnych ochorení upozorňujú spolu so zvyšujúcim sa počtom výskytu respiračných a chrípkových ochorení slovenskí epidemiológovia. Tieto ochorenia predstavujú skupinu závažných, až život ohrozujúcich chorôb, ako sú zápaly mozgových blán, septické stavy a zápaly pľúc, alebo zápaly stredného ucha a prínosných dutín, ktoré vyvoláva patogén Streptococcus pneumoniae (SP).

ZDRAVIE: Dve tretiny Slovákov so psoriázou sa neliečia 29. október 2015

ZDRAVIE: Dve tretiny Slovákov so psoriázou sa neliečia  0

Bratislava 29. októbra (TASR) - Dermatovenerológovia vlani na Slovensku vyšetrili vyše 63.000 pacientov so psoriázou. Ide o autoimunitné ochorenie, ľudovo nazývané aj lupienka, ktoré sa prejavuje ako chronické zápalové ochorenie kože. "Podľa odhadov je celkový počet psoriatikov na Slovensku približne 200.000, avšak len tretina z nich vyhľadá odbornú lekársku pomoc," upozornil hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

NR SR: Vyššie platby pre letecké záchranky sú podľa V. Čisláka primerané 26. október 2015

NR SR: Vyššie platby pre letecké záchranky sú podľa V. Čisláka primerané  0

Bratislava 26. októbra (TASR) - Vyššie platby pre letecké záchranky sú podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) primerané. Súčasné ceny už podľa neho nepokrývajú oprávnené náklady prevádzkovateľa, a to sa môže odraziť na kvalite poskytovaných služieb. "Veď tu môže ísť aj o ohrozenie života pacienta," povedal dnes na rokovaní parlamentného zdravotníckeho výboru. Jeho členom predložil po verejnej kritike ekonomickú analýzu ročných platieb pre letecké záchranky, ktorú vzali na vedomie.

« späť      31 32 33 34 35 36 37 38 39 40      ďalej »