B.BYSTRICA: Chrípka opäť zatvárala niektoré školské zariadenia | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

B.BYSTRICA: Chrípka opäť zatvárala niektoré školské zariadenia

27. február 2016
Banská Bystrica 27. februára (TASR) - Výskyt chrípky v banskobystrickom kraji tento týždeň opäť stúpol, zvýšený výskyt ochorenia sa odrazil aj na počte uzavretých školských zariadení. Ako informovala Mária Tolnayová z banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) kvôli chrípke v tomto týždni prerušili vyučovanie v desiatich školách v kraji - v okresoch Brezno, Lučenec, Rimavská Sobota, Zvolen a Žiar nad Hronom.

Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) bol v kraji v ôsmom kalendárnom týždni o necelé percento vyšší v porovnaní s predchádzajúcim týždňom, chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) bolo o 17 percent viac. V porovnaní so siedmym kalendárnym týždňom sa však výraznejšie zvýšil počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení.

Celkovo bolo tento týždeň v kraji 8809 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 2477 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 1044 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 300 osôb na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia 1792 prípadov. Nasleduje okres Rimavská Sobota (1424) a Banská Bystrica (807 prípadov). Najnižší výskyt ARO so 152 chorými je v okrese Krupina. Na chrípku ochorelo najviac ľudí v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Banská Bystrica a Zvolen.

Z hľadiska veku postihujú ochorenia na ARO najviac vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva a žiakov základných škôl, najmenej kategóriu seniorov. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihujú 6- až 14-ročné deti, o niečo menší výskyt je medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom a adolescentmi. Najnižší výskyt chrípky je opäť medzi seniormi.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0