EÚ predstavila opatrenia na posilneie pripravenosti pred ďalším šírením pandémie | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

EÚ predstavila opatrenia na posilneie pripravenosti pred ďalším šírením pandémie

15. 2020

Brusel 15. júla (TASR) - Európska komisia (EK) predstavila v stredu krátkodobé opatrenia, ktoré sú k dispozícii na posilnenie pripravenosti Európskej únie na prípadné ďalšie šírenie nákazy COVID-19.

Oznámenie eurokomisie sa zameriava na všetky opatrenia potrebné na zlepšenie pripravenosti vrátane testovania a sledovania kontaktov infikovaných osôb, lepšieho zdravotného dohľadu a rozšíreného prístupu k zdravotníckym materiálom, ako sú osobné ochranné prostriedky, lieky a zdravotnícke pomôcky.

Patria tam aj činnosti zamerané na pohotovostné kapacity v oblasti zdravotnej starostlivosti, na osobné hygienické návyky, na podporu menšín a zraniteľných osôb, ako aj na zníženie zaťaženia lekárskych kapacít spojeného so sezónnou chrípkou.

V oznámení sa uvádza niekoľko prioritných opatrení, ktoré by mali rešpektovať Európska komisia, vnútroštátne orgány i agentúry EÚ. Ide v prvom rade o rozsiahlejšie testovanie, sledovanie kontaktov nakazených osôb a dohľad zo strany orgánov verejného zdravia s cieľom mapovať ohniská nákazy a obmedziť jej ďalšie šírenie.

Komisia prijala aj vykonávacie rozhodnutie na podporu interoperability mobilných sledovacích a varovných aplikácií naprieč hranicami členských štátov EÚ.

Ďalej EK odporúča zaistiť plynulé zásobovanie osobnými ochrannými prostriedkami, liekmi a zdravotníckymi pomôckami prostredníctvom mechanizmov, ako sú spoločné obstarávania v núdzových situáciách a strategické zásoby EÚ.

K prioritám patrí aj rýchly prístup k verejným zdravotníckym pohotovostným kapacitám, ale bez toho, aby sa zanedbávali iné oblasti zdravotnej starostlivosti - to bude možné aj vďaka finančnej podpore Európskej komisie na prepravu zdravotníckeho personálu a pacientov medzi členskými štátmi a vďaka koordinácii nasadzovania tímov a vybavenia urgentnej zdravotnej starostlivosti do žiadajúcich krajín prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Medzi priority patria aj cielené a lokalizované nefarmakologické opatrenia zamerané na osobné hygienické návyky podložené výskumom a dôkazmi, ako aj včasná výmena informácií o účinnosti opätovne zavedených opatrení.

Týka sa to i podpory zraniteľných skupín populácie, ako sú starší ľudia, pacienti s chronickými ochoreniami či osoby na okraji spoločnosti prostredníctvom výmeny najlepších postupov testovania, starostlivosti a liečby, a to aj v oblasti duševného zdravia a psychosociálnej podpory.

Podľa stanoviska Európskej komisie je dôležité aj zníženie zaťaženia zdravotníckych systémov sezónnou chrípkou, a to zvýšením zaočkovanosti a inými prostriedkami, ako je napríklad dodatočné vnútroštátne obstarávanie očkovacích látok proti chrípke.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v tejto súvislosti upozornila, že hoci najhoršie momenty pandémie nového koronavírusu máme zrejme za sebou, vírus je stále aktívny a ak chce EÚ zabrániť všeobecnému šíreniu tejto nákazy, musí dbať na obozretnosť, pripravenosť a koordináciu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0