Ľudia v ČR sa obávajú koronavírusu, ale na chrípku už zomrelo 12 osôb | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

Ľudia v ČR sa obávajú koronavírusu, ale na chrípku už zomrelo 12 osôb

30. január 2020

Praha 30. januára (TASR) - Ľudí v Česku aj po celom svete v posledných dňoch trápia obavy z nového koronavírusu šíriaceho sa z Číny, ale väčším nebezpečím zostáva zatiaľ pre Čechov chrípka. V tejto sezóne podľahlo chrípkovému vírusu 12 ľudí, informoval vo štvrtok spravodajský portál Novinky.cz.

"Samozrejme, že v našich podmienkach sa chrípky musíme obávať oveľa viac bež koronavírusov," povedal v stredu pre český denník Právo MUDr. Jan Kynčl z Národného referenčného laboratória pre chrípku Štátneho zdravotného ústavu v Prahe.

Podľa doktora Kynčla podľahlo chrípkovej epidémii 12 pacientov a ďalších 57 ľudí bolo hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Na území Českej republiky je teraz 1452 chorých na 100.000 obyvateľov, čo znamená, že Česko sa nachádza pred prahom plošnej epidémie chrípky. Tá sa vyhlasuje, ak je 1500 až 1600 chorých na 100.000 obyvateľov, vysvetlil Kynčl. Doplnil, že v porovnaní s minulým týždňom zaznamenali nárast prípadov chrípky o takmer 30 percent.

Chrípka je aktuálne na vzostupe v celej Európe. Najviac pacientov hlásia Litva, Rakúsko, Slovinsko, Švajčiarsko a Grécko, napísal portál Novinky.cz.

Bezprostredne na chrípku zomrelo počas vlaňajšej chrípkovej epidémie 199 ľudí a ďalších 500 malo veľmi ťažký priebeh tohto ochorenia.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0