Banská Bystrica: V okrese sa počas tohto týždňa vyskytlo 14 prípadov salmonelózy | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

Banská Bystrica: V okrese sa počas tohto týždňa vyskytlo 14 prípadov salmonelózy

17. január 2020

Banská Bystrica 17. januára (TASR) – V okrese Banská Bystrica sa tento týždeň vyskytlo 14 prípadov salmonelózy. Z nich je už desať prípadov potvrdených, v ostatných ešte nie sú výsledky k dispozícii. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

"Chorí konzumovali dovážané jedlo zo zariadenia spoločného stravovania v škole a na dvoch internátoch. Protiepidemické opatrenia boli zabezpečené. Pravdepodobným faktorom prenosu bolo jedlo s nedostatočne tepelne upravenými vajcami. V epidemiologickom šetrení sa pokračuje," dodala Tolnayová.

Hoci sa toto ochorenie objavuje predovšetkým v lete, netreba zabúdať, že salmonely sú odolné voči chladu. Napriek tomu, že výskyt salmonelózy v ostatných rokoch klesá, medzi najčastejšie vyskytujúce sa črevné infekcie patria podľa epidemiológov práve salmonelové infekcie.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0