Zdravie: Chorobnosť na ARO v BBSK stúpla o 52 percent, rastie aj výskyt chrípky | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

Zdravie: Chorobnosť na ARO v BBSK stúpla o 52 percent, rastie aj výskyt chrípky

24. 2019

Banská Bystrica 24. septembra (TASR) – V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) v uplynulom týždni opätovne stúpla chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) o 52 percent v porovnaní s týždňom predtým. Výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) vzrástol takmer o 25 percent a je zrejmé, že chrípka sa pripravuje na útok. TASR o tom informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Ako dodala, napriek tomu možno situáciu považovať za primeranú ročnému obdobiu, ako aj dlhoročnému priemeru.

Na ARO je v BBSK aktuálne chorých 4134 ľudí, ktorých nahlásili ošetrujúci lekári, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť takmer 1432 prípadov na 100.000 osôb. Najviac ich je v okresoch Rimavská Sobota, Žarnovica, Revúca a Lučenec. Počet chorých na CHPO je 191, čo je chorobnosť vyše 66 ľudí na 100.000 obyvateľov. Chrípka trápi najmä pacientov v okresoch Poltár, Lučenec a Banská Štiavnica.

Chorí sú predovšetkým žiaci základných škôl a deti do piatich rokov.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0