Zdravie: Chrípky a respiračných ochorení je v BBSK viac | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

Zdravie: Chrípky a respiračných ochorení je v BBSK viac

8. 2019

Banská Bystrica 8. septembra (TASR) - Opätovný vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), zaznamenali v 36. kalendárnom týždni epidemiológovia v Banskobystrickom kraji. Podľa analýzy hlásení 50 percent lekárov pre deti a dorast a 40 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých možno konštatovať, že výskyt ARO stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 40 percent a výskyt CHPO dokonca niekoľkonásobne.

"Ak ale porovnávame počet chorých v absolútnych číslach, situácia nie je až taká hrozivá," uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravia (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová. Z tohto pohľadu výskyt ARO aj CHPO zodpovedá dlhoročným priemerom v tomto ročnom období. "Dokonca v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je chorobnosť na ARO nižšia o 11 percent a na CHPO o 28 percent," doplnila.

Na ARO je tu v súčasnosti v absolútnych číslach chorých 1542 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického RÚVZ zahlásili ošetrujúci lekári. Predstavuje to prepočítanú chorobnosť takmer 556 na 100.000 osôb. Chorých na chrípku je aktuálne 60 osôb, čo je chorobnosť 22 na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec, Rimavská Sobota, ale aj v okrese Žarnovica a Zvolen. Čo sa týka CHPO, najvyšší počet pacientov je v okrese Žarnovica a Poltár. Chorí sú predovšetkým seniori, žiaci základných a stredných škôl.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0