Radíme: Horúčavy môžu ohroziť ľudí s vysokým krvným tlakom | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

Radíme: Horúčavy môžu ohroziť ľudí s vysokým krvným tlakom

12. 2019

Bratislava 12. augusta (TASR) - Pre ľudí s vysokým krvným tlakom môže byť leto s vysokými teplotami podľa kardiológa nebezpečné. Rýchle zmeny teplôt, ľadovo klimatizované miestnosti a nadmerne vyhriate autá im môžu spôsobiť kolaps. Hypertonici, najmä pacienti nad 65 rokov a ľudia s ďalšími pridruženými ochoreniami, by mali dodržiavať niekoľko zásad, ak chcú leto prežiť bez problémov.

"Môže sa stať, že predtým dlhodobo stabilizovaný alebo aj mierne zvýšený krvný tlak v letných mesiacoch poklesne a môže viesť aj k pocitom neistoty, respektíve k závratom," tvrdí kardiológ Gabriel Kamenský. "Takéto prípady bývajú častejšie u starších osôb, ktoré nemajú pocit smädu a väčšinou nedodržiavajú adekvátny pitný režim," priblížil kardiológ.

Všetkých pacientov upozorňuje, aby užívali lieky podľa odporúčaní lekára. "Pokiaľ dôjde k opakovanému nameraniu nízkych hodnôt tlaku krvi, treba konzultovať s lekárom, či nie je vhodné znížiť pôvodnú dávku antihypertenzív, najmä ranných dávok. Určite by ste nemali prerušiť liečbu, pretože liečba vysokého krvného tlaku je dlhodobá, väčšinou celoživotná," pripomína Kamenský.

Každá náhla zmena počasia, či už teploty, vlhkosti, alebo atmosférického tlaku, má vplyv na ľudské zdravie. Ľudia, ktorí majú problémy s tlakom, tieto zmeny môžu pociťovať ešte intenzívnejšie. "Náš tlak je výsledkom rozdielu medzi tlakom v našich tepnách a v atmosfére. Ak poklesne atmosférický tlak, klesne aj tlak krvi. Naopak, prudké ochladenie cievy zúži a tlak budete mať vyšší," dopĺňa Kamenský.

Hodnoty krvného tlaku sa menia z minúty na minútu, preto je dôležité, aby si ho ľudia, ktorí majú s tlakom akýkoľvek problém, merali pravidelne. Výkyvy teplôt môžu viesť k výkyvom tlaku. Rovnako nie je vhodné nastavovať si klimatizáciu na príliš nízku teplotu. Rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou by mal byť maximálne päť stupňov Celzia, inak môže človek utrpieť teplotný šok a skolabovať.

Nebezpečenstvo hrozí aj pri skákaní do vody. Tá môže byť studená a zmena teploty môže spôsobiť infarkt. Treba piť dostatok tekutín, avšak nadmerné pitie alkoholu zvyšuje krvný tlak a môže zvýšiť riziko srdcovo-cievnych príhod.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0