V Maďarsku aplikovali rádioembolizačnú terapiu u pacienta s nádorom pečene | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

V Maďarsku aplikovali rádioembolizačnú terapiu u pacienta s nádorom pečene

17. január 2019

Budapešť 17. januára (TASR) - V Maďarsku po prvý raz aplikovali takzvanú rádioembolizačnú terapiu u pacienta s nádorom pečene na budapeštianskej Semmelweisovej univerzite. Informovala o tom vo štvrtok na svojej stránke univerzita, podľa ktorej pacienta po zákroku na druhý deň prepustili z nemocnice.

Zákrok na 72-ročnom pacientovi vykonali ešte začiatkom decembra 2018 na Rádiologickej klinike Semmelweisovej univerzity v spolupráci s Centrom nukleárnej medicíny a Onkologickým centrom univerzity. Pacient sa po špeciálnej liečbe má podľa lekárov dobre.

Univerzita pripomenula, že túto terapiu, pri ktorej aplikujú mikroskopické rádioaktívne častice, ktoré cielene zničia nádor bez toho, aby postihli okolité orgány, využívajú vo svete už poldruha desaťročia. Je určená pre pacientov, ktorí neadekvátne reagujú na chemoterapiu, alebo u ktorých iné metódy zákrokov neprichádzajú do úvahy.

Zástupca riaditeľa Rádiologickej kliniky Zoltán Bánsághi podotkol, že v Maďarsku v uplynulých štyroch desaťročiach počet pacientov so zhubným nádorom pečene stúpol. Ročne evidujú vyše 8000 prípadov týchto ochorení, z ktorých 6000 nemožno riešiť chirurgickou cestou.

Na Slovensku vykonali prvú rádioembolizáciu nádoru pečene v decembri 2016 rádiológovia z Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, kde vtedy aplikovali túto liečbu prvým dvom pacientom.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) luk

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0