ŠVPS: Slovensko je pripravené na prípadný boj s africkým morom ošípaných | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

ŠVPS: Slovensko je pripravené na prípadný boj s africkým morom ošípaných

17. január 2019

Rimavská Sobota 17. januára (TASR) – Slovensko je pripravené na boj s africkým morom ošípaných a ak by sa tento vírus dostal na naše územie, prijme potrebné prísne opatrenia. Na štvrtkovej tlačovej konferencii v Rimavskej Sobote, súvisiacej s nálezom diviaka s týmto ochorením na území Maďarska neďaleko slovenských hraníc, to potvrdil ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš.

"Znovu potvrdzujem, že my zatiaľ na Slovensku africký mor nemáme, farmárov ani poľovníkov preto zatiaľ nechceme obmedzovať. Nechceme vytvoriť zónu, v ktorej by sme im zakázali poľovať, pretože by sa u nás hromadila populácia diviakov a vlastne by sme tak vytvorili priestor, aby sa mor šíril," vysvetlil Bíreš.

Doplnil, že najnovší prípad tohto ochorenia v Maďarsku, ktorý sa týkal nálezu diviaka len 350 metrov od slovenských hraníc, je predmetom prebiehajúceho rokovania národnej expertnej skupiny pre africký mor ošípaných. Na základe jeho záverov vydajú prípadné opatrenia, ktoré by mali chrániť Slovensko.

Pokiaľ by sa tento mor na Slovensku objavil, naša krajina je podľa ústredného riaditeľa ŠVPS pripravená. "Ak by sme aj dnes potvrdili nákazu, vieme na 95 percent predpokladať, odkiaľ a akým spôsobom sa tento vírus dostal na Slovensko, a to je práve aj cieľ dnešného stretnutia expertov," ozrejmil Bíreš a dodal, že vydajú i príslušné usmernenia pre chovateľov.

Ako pokračoval riaditeľ kancelárie Slovenskej poľovníckej komory Imrich Šuba, situáciu monitorujú aj poľovníci. "Naša spoločenská úloha je, aby sme boli aktívne nápomocní prevencii tejto nebezpečnej nákazy aj vzhľadom na riziká, ktoré tu sú smerom k chovateľom ošípaných," zdôraznil.

Podľa slov predsedu Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku Andreja Imricha ich organizácia úzko spolupracuje so ŠVPS aj s rezortom pôdohospodárstva. "Pravidelne informujeme našich chovateľov, aká je situácia vo veci afrického moru ošípaných, a apelujeme, aby dodržiavali ochranné opatrenia pred zavlečením tejto nákazy do chovu. Keďže sa zatiaľ nevyskytol žiaden prípad u súkromníka, tieto opatrenia sa dodržiavajú," konštatoval Imrich s tým, že situáciu budú monitorovať aj v budúcnosti.

ŠVPS chce v súvislosti s africkým morom ošípaných apelovať na verejnosť, aby bola všímavá a vyhýbala sa styku s podozrivými zvieratami. "Je potrebné, aby tí, ktorí chodia na prechádzky do prírody a prípadne uvidia zmenu správania diviakov, ktorá môže byť napríklad aj v strate plachosti, na to poukázali, aby sme to zachytili hneď na začiatku. Pokiaľ občan nájde uhynutého diviaka, ihneď by mal kontaktovať príslušné poľovnícke združenie a regionálnu veterinárnu a potravinovú správu," zdôraznil ústredný riaditeľ ŠVPS.

Ľudia by podľa neho mali túto štátnu organizáciu informovať aj o nelegálnych podomových predajoch mäsových výrobkoch, pretože to je ďalšie veľké riziko, ktoré môže spôsobiť zavlečenie nákazy. "Spotrebitelia by v tejto dobe mali preferovať slovenské bravčové a slovenskú divinu, keďže u nás sa zatiaľ tento vírus nevyskytol," zakončil Bíreš.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0