Zdravie:Odborníci budú analyzovať vzorky krvi účastníkov imunologického prehľadu | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

Zdravie:Odborníci budú analyzovať vzorky krvi účastníkov imunologického prehľadu

20. december 2018

Bratislava 20. decembra (TASR) - Národné referenčné centrum pre morbilli, rubeolu a parotitídu pri Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a Špecializované pracovisko pre vírusové hepatitídy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici ukončili laboratórne vyšetrovanie vzoriek krvi účastníkov Imunologického prehľadu SR 2018.

Výsledky budú čoskoro sumarizovať, analyzovať, štatisticky spracovávať a vyhodnocovať. Závery a odporúčania pracovnej skupiny pre imunologické prehľady budú verejnosti známe začiatkom roka 2019. O výsledkoch sérologických vyšetrení budú oboznámení aj účastníci imunologického prehľadu prostredníctvom svojich praktických lekárov.

Imunologický prehľad preverí aktuálny stav imunity slovenskej populácie proti šiestim prenosným ochoreniam - osýpkam, mumpsu, ružienke a vírusovým hepatitídam typu A, B, C. "Závery a zistenia spracovaných výsledkov laboratórnych vyšetrení vzoriek krvi môžu buď potvrdiť súčasnú očkovaciu stratégiu na Slovensku, alebo poukázať na prípadnú potrebu jej úpravy alebo zmeny," uviedla ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (Smer-SD). Pri ochoreniach, ktoré nie sú súčasťou Národného imunizačného programu SR, podľa nej umožní aktuálny stav imunity detí i dospelých odhadnúť ďalší vývoj chorobnosti, prípadne aj úpravu, naplánovanie a zabezpečenie potrebných preventívnych opatrení a liečby.

"Do imunologického prehľadu sa zapojilo celkom 320 všeobecných lekárov pre deti a dorast a všeobecných lekárov pre dospelých, ktorí odobrali vzorku krvi od 4232 ľudí na laboratórne sérologické vyšetrenie, s cieľom zistiť hladinu protilátok proti vybraných prenosným ochoreniam," hovorí hlavný hygienik SR Ján Mikas. Poďakoval všetkým, ktorí sa zúčastnili imunologického prehľadu.

Jeho realizácia sa odštartovala pod koordináciou Úradu verejného zdravotníctva SR v júli tohto roka. Vybraní praktickí lekári v ambulanciách odoberali vzorky krvi od 1. júla do 12. októbra. Prepravu odobratých vzoriek krvi zabezpečovalo 36 RÚVZ. Vzorky krvi boli transportované do Špecializovaného pracoviska pre vírusové hepatitídy RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorého pracovníci robili sérologické vyšetrenie protilátok proti vírusovej hepatitíde typu A, B a C, a do Národného referenčného centra pre morbilli, rubeolu a parotitídu pri ÚVZ SR. V tomto centre sa vyšetrovali protilátky proti osýpkam, mumpsu a ružienke. Obe laboratórne pracoviská vykonávali sérologické vyšetrenia v období približne dvoch mesiacov.

Svetová zdravotnícka organizácia považuje 95-percentnú mieru zaočkovanosti za dostatočnú pre zabezpečenie kolektívnej ochrany populácie. Avšak na Slovensku v rámci základného očkovania k 31. augustu 2017 ročníky narodenia 2011 až 2015 v niektorých krajoch nedosiahli túto mieru zaočkovanosti proti osýpkam, mumpsu a ružienke.

Na okresnej úrovni hranicu 95 percent v zaočkovanosti nedosiahlo 36 okresov Slovenska. Závažnosť ochorenia na vírusovú hepatitídu typu A spočíva najmä v tom, že sa ľahko šíri a prechádza do epidémií. Vírusová hepatitída B patrí k ochoreniam, ktoré môžu spôsobovať vážne následky – chronickú hepatitídu, cirhózu pečene, hepatocelulárny karcinóm. Vírusová hepatitída C prechádza v 80 percentách do chronickej formy, pri ktorej môže prísť k ťažkému poškodeniu pečene, až k jej úplnému zlyhaniu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0