Výskum: Slovenskí adolescenti si neuvedomujú riziko liekov | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

Výskum: Slovenskí adolescenti si neuvedomujú riziko liekov

5. november 2018

Bratislava 5. novembra (TASR) – Slovenskí stredoškoláci nemajú dostatočné vedomosti o tom, aké zdravotné riziká im hrozia pri užívaní liekov. Kritickým je práve obdobie dospievania, kedy adolescenti začínajú užívať lieky bez dohľadu rodičov. Poukázal na to výskum Katedry farmakológie a toxikológie Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave (FaF UK).

Podľa vedúcej výskumu Magdalény Kuželovej si adolescenti myslia, že im lieky nemôžu ublížiť. Nedostatočné boli podľa zistení najmä ich vedomosti o rizikách liekov proti kašľu a bolesti, na alergiu a následkoch užívania dvoch rôznych liekov súčasne. "Zistili sme aj rozdiely vo vedomostiach o liekoch a vnímaní rizika farmakoterapie v jednotlivých vekových skupinách a pri rôznych ochoreniach dospievajúcich," priblížila.

Výskum tiež poukázal na to, že slovenskí adolescenti sú aktívnymi a častými užívateľmi liekov nielen na lekársky predpis, ale aj liekov bez lekárskeho predpisu, ktoré sami získavajú. Viac než polovica adolescentov, aj z najmladších vekových skupín, užívala lieky bez toho, aby o tom rodičia vedeli.

"Stredoškolská mládež je zraniteľná skupina, ktorá je vystavená množstvu informačných vplyvov s dosahom na celý život. Zistenia o ich chabom povedomí o liekoch nás upozorňujú na potrebu zlepšenia tohto stavu, aby sa tak predišlo zbytočným liekovým problémom u mladých," uviedol rektor bratislavskej UK Karol Mičieta s tým, že ho teší, že slovenskí vedci inšpirujú aj iné krajiny, aby sa výskum v tejto oblasti intenzívne rozbehol.

Z výskumu farmaceutov tiež vyplynulo, že dievčatá mali lepšie vedomosti o rizikách a o liekoch s rodičmi diskutovali častejšie než chlapci. "Podstatným zistením bolo, že rodičia, ktorí takisto nemajú dostatok vedomostí o liekoch ich detí, ovplyvňujú svoje adolescentné deti v oblasti užívania liekov," vysvetlila doktorandka Zuzana Klimaszová.

Výskum prebiehal na 12 stredných školách po celom Slovensku. Je výnimočným v európskom aj svetovom meradle, keďže problematike užívania liekov adolescentmi sa doteraz venovala len minimálna pozornosť. Autori výskumu zdôraznili potrebu diskusie o doplnení vzdelávacích programov a vypracovaní materiálov pre deti a ich rodičov o užívaní liekov a ich rizikách.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0