26. 2018
Bratislava 26. septembra (TASR) – Dlhodobý nedostatok mlieka či mliečnych výrobkov v strave detí sa môže prejaviť poruchami vo vývoji celkového telesného rastu, zníženou imunitou, nedostatočnou kalcifikáciou kostry a zubov, ale aj predčasnou osteoporózou. Pri príležitosti Svetového dňa mlieka v školách na to upozorňuje bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ).
„Odporúčané dávky potravín uvádzajú 220 kilogramov mlieka a mliečnych výrobkov na priemerného obyvateľa za rok, spotreba je 160 kilogramov,“ upozornila Alžbeta Béderová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava. Pripomenula, že mlieko obsahuje plnohodnotné ľahko stráviteľné bielkoviny obsahujúce všetky aminokyseliny vrátane esenciálnych, ktoré si ľudský organizmus nedokáže syntetizovať. Tie sú dôležité pre stavbu, obnovu a funkčnosť telesných štruktúr a systémov.
Báť sa podľa odborníčky netreba ani mliečneho tuku. Je ľahko stráviteľný a z 12 hlavných mastných kyselín zastúpených v mlieku sa iba tri nasýtené mastné kyseliny „podieľajú na tvorbe zlého DLD cholesterolu“. Upozorňuje, že ostatné mastné kyseliny napriek tomu, že patria medzi nasýtené mastné kyseliny, sú pre organizmus užitočné. Podieľajú sa na znižovaní telesného tuku, chránia pred vývinom rakoviny, zneškodňujú niektoré vírusy a choroboplodné baktérie.
„Mliečny cukor - laktóza je zdrojom energie, podporuje vstrebávanie vápnika, fosforu, horčíka, štiepi sa na glukózu a galaktózu, významnú zložku pre vývoj mozgu, nervových tkanív, črevnú mikroflóru a motilitu,“ pripomína Béderová. Mlieko obsahuje podľa jej slov „14 minerálnych látok, 16 vitamínov, 60 enzýmov zasahujúcich do metabolických pochodov a iných biologických faktorov s protirakovinovými, antimikróbnymi, antisklerotickými, imunostimulačnými vlastnosťami“.
Podľa odborníčky na zdravú výživu netreba zabúdať ani na vysokokvalitné kyslomliečne výrobky, jogurty, acidofilné a tvarohové výrobky, nátierky, peny a syry. Tieto výrobky pozitívne upravujú proces vyprázdňovania čriev, čím sa znižujú hnilobné pochody v hrubom čreve. Pri výrobe jogurtov, ako aj iných kyslomliečnych výrobkov sa počas mliečneho kvasenia čiastočne rozkladá aj mliečna bielkovina, čím sa stáva ľahšie stráviteľnou a klesá jej schopnosť vyvolávať alergiu.
zub ima
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Diskusia 0