B.Bystrica: Respiračné a chrípkové ochorenia v kraji ustupujú | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

B.Bystrica: Respiračné a chrípkové ochorenia v kraji ustupujú

6. máj 2018
Banská Bystrica 6. mája (TASR) - Respiračné a chrípkové ochorenia v Banskobystrickom kraji podľa odborníkov ustupujú.

Akútne respiračné ochorenia (ARO) ako aj chrípka a chrípke podobné ochorenia (CHPO) klesli s výnimkou dvoch okresov Krupina a Zvolen vo všetkých okresoch regiónu.

V 18. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení lekárov evidoval banskobystrický regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) 2646 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo je chorobnosť 945 osôb na 100.000 obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 167 prípadoch, čo je chorobnosť 60 osôb na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec, Rimavská Sobota a Zvolen. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli pacientov v okrese Lučenec, Žarnovica a Poltár. Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva od 20 do 59 rokov, deti od šesť do 14 rokov, ako aj skupinu najmenších detí do piatich rokov.

"Výskyt ARO v medzitýždňovom porovnaní klesol o vyše 16 percent a výskyt CHPO je nižší takmer o 13 percent. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja nižší v prípade ARO o 14 percent a v prípade CHPO takmer o tretinu," dodala hovorkyňa úradu Mária Tolnayová.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0