ZDRAVIE: Laktobacily v acidofilnom mlieku produkujú enzýmy a podporujú trávenie | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

ZDRAVIE: Laktobacily v acidofilnom mlieku produkujú enzýmy a podporujú trávenie

29. október 2017
Bratislava 29. októbra (TASR) - Podporujú tráviace procesy, udržujú optimálne pH v jednotlivých častiach tráviacej sústavy v rámci činnosti enzýmov a pomáhajú vytvárať prostredie nevhodné pre činnosť nežiaducich druhov mikroorganizmov. Tak hodnotia odborníci benefity probiotických baktérií Lactobacillus acidophilus pre ľudský organizmus.

Medzi ich základné zdroje v potrave patria fermentované alebo kyslomliečne výrobky.

"Každý z kyslomliečnych výrobkov má svoje nesporné výhody, no kmeň Lactobacillus acidophilus prítomný v acidofilnom mlieku je jedným z najzaujímavejších mikroorganizmov z hľadiska zdravej črevnej mikroflóry. Produkuje enzýmy a vitamíny skupiny B, zvyšuje stráviteľnosť bielkovín, sacharidov a tiež tukov," priblížil odborník na výživu a gastroenterológ Peter Minárik s tým, že na slovenskom trhu sú dostupné acidofilné mlieka s rôznymi príchuťami.

Podľa odborníka ich pravidelná konzumácia pomáha predchádzať tráviacim problémom, aj prispievať k ich náprave, ak sa vyskytnú. Výsledky niektorých vedeckých štúdií naznačujú schopnosť acidofilných produktov chrániť pred cestovnou hnačkou, zmierniť nadúvanie a bolesti spojené so syndrómom dráždivého čreva či pomáhať žalúdku po užívaní antibiotík.

Preventívny účinok konzumácie kyslomliečnych potravín s obsahom acidofilných baktérií spomínajú odborníci aj v súvislosti so ženami, ktoré trpia kvasinkové infekcie. Probiotické kultúry môžu posilniť aktivitu užitočných laktobacilov, ktoré sú významnou súčasťou prirodzene sa vyskytujúcej mikroflóry v ženskom tele.

Malým deťom, ktoré sú v škôlke či v škole vystavené nepriaznivým vplyvom rôznych nežiaducich organizmov, môže pravidelná konzumácia acidofilných výrobkov pomôcť znížiť riziko nakazenia a zmierniť priebeh ochorenia.

Acidofilné laktobacily nie sú jediným kmeňom prospešných probiotických baktérií. Vlastné kultúry obsahujú aj ďalšie fermentované mliečne výrobky, ako sú jogurty, kefíry, kyslé mlieka a zákvasy.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0