BBSK: Počet respiračných ochorení sa príchodom žiakov do škôl výrazne zvýšil | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

BBSK: Počet respiračných ochorení sa príchodom žiakov do škôl výrazne zvýšil

9. 2017
Banská Bystrica 9. septembra (TASR) - Návrat detí do škôl a záver dovolenkovej sezóny sa aj tento rok v Banskobystrickom kraji podpísali pod zvýšený počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku a jej podobných ochorení (CHPO). Počty chorých na ARO stúpli tento týždeň o 70 percent a na CHPO o viac ako desať percent. Uviedlo to v hlásení 53 percent pediatrov a 38 percent lekárov pre dospelých v kraji.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, zvýšený výskyt týchto ochorení koncom augusta a začiatkom septembra lekári aj epidemiológovia očakávali a nepovažujú to za nič mimoriadne. "Zdôrazňujú však, že treba myslieť viac na dodržiavanie hygieny a posilňovanie imunity vyváženou stravou s dostatkom zeleniny a ovocia, pravidelným pohybom, dostatkom spánku, chránením sa pred stresom či obmedzením fajčenia a alkoholu," upozornila.

"V záujme čo najnižšej chorobnosti na začiatku školského roka je potrebné ešte dôslednejšie dodržiavať všetky dostupné preventívne opatrenia – osobnú hygienu, časté umývanie rúk, časté vetranie v triedach, udržiavanie poriadku v školských zariadeniach i v domácom prostredí, ale aj nezabúdať na vhodnú stravu a pohyb na čerstvom vzduchu. Takéto opatrenia totiž dokážu vo veľkej miere zabrániť prenosu pôvodcov najmä respiračných ochorení vrátane chrípky a chrípke podobným ochoreniam v kolektívnych zariadeniach, ale aj intenzívnejšie posilňujú celkovú odolnosť organizmu," zdôraznila vedúca oddelenia hygieny detí a mládeže RÚVZ v Banskej Bystrici Katarína Slotová.

Epidemiológovia banskobystrického RÚVZ, ktorý zbiera údaje z celého kraja, analýzou hlásení lekárov prvého kontaktu zistili, že v 36. kalendárnom týždni ochorelo 1744 ľudí na akútne respiračné ochorenia, čo predstavuje chorobnosť takmer 623 na 100.000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Z toho bolo chrípke podobných 67 ochorení, čo predstavuje 24 chorých na 100.000 osôb. Najviac chorých na ARO je v okresoch Lučenec (293), Rimavská Sobota Žiar nad Hronom (188) a Revúca (182). Na chrípku ochorelo v tomto týždni najviac ľudí v okresoch Žarnovica a Poltár.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0