ZDRAVIE: Počet chorých na chrípku a respiračné ochorenia sa v BBSK zvýšil | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

ZDRAVIE: Počet chorých na chrípku a respiračné ochorenia sa v BBSK zvýšil

20. 2017
Banská Bystrica 20. augusta (TASR) – Vzrastajúcim počtom chorých na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), ako aj na akútne respiračné ochorenia (ARO) sa vyznačoval aktuálny týždeň v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK). Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

V porovnaní s minulým týždňom je podľa jej slov počet chorých na CHPO vyšší o 40 percent a počet chorých na ARO o 8 percent. „Pôvodom ochorení sú predovšetkým vírusy spôsobujúce akútne ochorenia s ľahším priebehom. Napriek tomu znepríjemnia ľuďom dovolenku či deťom prázdniny,“ dodala Tolnayová.

Počas aktuálneho 33. kalendárneho týždňa evidoval RÚVZ celkovo 1342 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 490 osôb na 100.000 obyvateľov. CHPO sa vyskytli v 77 prípadoch, čo je chorobnosť 26 osôb na 100.000 obyvateľov.

„Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec, ale aj v okresoch Revúca, Zvolen, Rimavská Sobota a Veľký Krtíš. CHPO najviac trápi obyvateľov okresov Lučenec a Poltár,“ konkretizovala hovorkyňa.

Z hľadiska veku ARO podľa nej najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva, nasledujú najmenšie deti od 0 do 5 rokov a prázdninujúci žiaci základných škôl (ZŠ). „Čo sa týka CHPO, najviac chorých je medzi deťmi ZŠ,“ doplnila.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0