ZDRAVIE: Aj napriek horúčavám má v BBSK respiračné ochorenia vyše 1000 ľudí | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

ZDRAVIE: Aj napriek horúčavám má v BBSK respiračné ochorenia vyše 1000 ľudí

13. 2017
Banská Bystrica 13. augusta (TASR) - Aj napriek horúcemu letu lekári v Banskobystrickom kraji (BBSK) neustále hlásia chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku. V medzitýždňovom porovnaní síce počty chorých klesli, aj tak je v súčasnosti hlásených 1046 prípadov ARO a 47 ľudí má chrípku. Čísla pritom nie sú celkové, keďže vyplývajú z analýzy hlásení len 40 percent lekárov pre deti a dorast a 38 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Na etiológii (pôvode) ochorení sa aj naďalej podieľajú predovšetkým adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Počet komplikácií sa pohybuje na úrovni troch percent.  

V 32. kalendárnom týždni je najvyšší počet chorých na ARO v absolútnych číslach v okrese Lučenec, Veľký Krtíš, Žiar nad Hronom a Žarnovica. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, najvyšší počet pacientov je opäť v okrese Lučenec, ale aj Žarnovica. ARO aj chrípka najviac postihli ekonomicky aktívne obyvateľstvo a najmenšie deti do päť rokov. Najnižšiu chorobnosť vykazuje skupina adolescentov.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0