Zomrel propagátor preventívnych prehliadok v Japonsku, lekár Šigeaki Hinohara | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

Zomrel propagátor preventívnych prehliadok v Japonsku, lekár Šigeaki Hinohara

18. 2017
Tokio 18. júla (TASR) - Vo veku 105 rokov zomrel dnes v Tokiu japonský lekár Šigeaki Hinohara, ktorý stál pri vzniku zdravotného systému, čo z Japonska urobil jednu z krajín s najdlhšie žijúcim obyvateľstvom. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Hinohara sa narodil v roku 1911. Od roku 1945 pôsobil desiatky rokov - aj ako riaditeľ - v tokijskej Medzinárodnej nemocnici sv. Lukáša, ktorá sa preslávila aj liečením exbeatla Paula McCartneyho, keď v roku 2014 počas svojho turné po Japonsku ochorel.

V tejto nemocnici sa bezprostredne po vojne starali i o obete náletov spojencov, ktorí na Tokio zhadzovali zápalné bomby.

Hinohara sa veľmi skoro po nástupe do praxe stal veľkým zástancom prevencie. Aj jeho zásluhou sa počínajúc rokom 1954 Japonci každý rok podrobujú komplexnej preventívnej lekárskej prehliadke, ktorá vo veľkej miere prispieva k ich dlhovekosti.

Hinohara je autorom 75 kníh - vrátane bestselleru, ktorý napísal, keď mal 101 rokov. Bol aj častým hosťom v japonskej televízii, kde propagoval zdravý životný štýl. Odporúčal napríklad na raňajky pohár pomarančovej šťavy s pár kvapkami olivového oleja. Bol tiež presvedčený, že ľudia získavajú energiu z dobrého pocitu zo života, nie z vopred určených životných pravidiel.

"Všetci si pamätáme, že keď sme boli deti a dobre sme sa zabávali, zabúdali sme na hlad i únavu," pripomínal a dodal, že takto by sa ľudia mali správať aj v dospelosti. "Najlepšie by bolo neobmedzovať svoje telo pravidlami, kedy je čas jesť alebo ísť spať," hovoril.

Ako lekár ordinoval Hinohara ešte niekoľko mesiacov pred smrťou. Hovorkyňa spomínanej tokijskej nemocnice však v dnešnom vyhlásení k jeho úmrtiu uviedla, že Hinoharov zdravotný stav už od začiatku tohto roku nebol "až taký dobrý". Napriek tomu však podľa svojich možností prichádzal za pacientmi, aby ich vyšetril alebo sa s nimi porozprával.  

1 pel gon dem

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0