Diagnózu cukrovka si ročne vypočujú tisíce ľudí, mnohí však o ochorení nevedia | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

Diagnózu cukrovka si ročne vypočujú tisíce ľudí, mnohí však o ochorení nevedia

3. december 2016
Bratislava 3. decembra (TASR) - Na Slovensku ročne pribudnú tisíce diabetikov, vlani to bolo takmer 22.000. Takmer v každej rodine na Slovensku dnes žije aspoň jeden, diabetológovia majú v starostlivosti asi 345.000 pacientov. Napriek tomu, mnohí ľudia podľa šéfa Slovenskej diabetologickej spoločnosti docenta Emila Martinku o svojom ochorení nevedia. Najmä v prípade cukrovky druhého typu sa môže rozvíjať aj bez nápadných príznakov.

"Zákernosť ochorenia je v tom, že poškodzuje jednotlivé orgány, obličky, srdce, oči. Pokiaľ nie je liečené, tak má otvorené dvere, aby k viedlo k takýmto komplikáciám," povedal pre TASR Martinka. Na cukrovku by preto mali myslieť ľudia nad 45 rokov, ľudia s vysokým krvným tlakom a cholesterolom či obézni. Glykémiu v rámci preventívnej kontroly hradenej zdravotnou poisťovňou skontroluje všeobecný lekár.

Počet diabetikov v SR sa za posledných 20 rokov výrazne zvýšil. K príčinám patria genetické faktory, nesprávny životný štýl, stres a obezita. "Ak prijímam veľa energie, malo sa hýbem, dochádza v organizme k určitým zmenám, ktoré vedu k inzulínovej rezistencii, prírastku na hmotnosti, zvyšuje sa riziko diabetu,," upozornil Martinka s tým, že rastie aj riziko vzniku iných chorôb. Odhaduje sa že ôsmim z desiatich prípadov diabetu 2. typu by bolo možné zabrániť zmenou životného štýlu.

Diabetes mellitus je choroba, ktorá v súčasnosti naberá rozmery epidémie. Podľa Martinku je ešte väčší ako u nás nárast v afrických či arabských krajinách. Cukrovka typu 2, ktorá sa donedávna pokladala za chorobu seniorov, sa dnes začína vyskytovať aj u detí, má ju i mladá generácia.

Klasická medicína pokladá diabetes za nevyliečiteľnú chorobu. So správne liečenou cukrovkou sa však dá viesť plnohodnotný život a zabrániť komplikáciám. Aj preto si až do februára môžu dať diabetici v lekárňach opäť skontrolovať, či majú svoje ochorenie pod kontrolou. Počas projektu „Dia dni v lekárni“ im bezplatne zmerajú glykovaný hemoglobín. Test sa považuje za najspoľahlivejší spôsob kontroly cukrovky. Všetky termíny možno nájsť na stránke www.zivotbezcukrovky.sk.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0