ÚVZ SR: Varuje pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

ÚVZ SR: Varuje pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami

9. jún 2016
Bratislava 9. júna (TASR) – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami v Európskej únii. Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) ich nahlásili kontrolné orgány v Nemecku, Českej republike, Belgicku a vo Francúzsku. Môžu sa nachádzať aj na Slovensku. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická.

Ide napríklad o toaletnú vodu pre mužov s názvom Cuba Gold for Men – Eau de Toilette, značky Cuba Original by Parfums des Champs z Belgicka a toaletnú vodu pre ženy s názvom Women in Green – Eau de Toilette, značky Shirley May, zo Spojených arabských emirátov, na ktorých v zozname zložiek nie sú uvedené niektoré látky. Informácia o zložení výrobku pomáha spotrebiteľovi chrániť sa pred jeho použitím v prípade obsahu špecifických látok vyvolávajúcich alergickú reakciu. Rovnako je na tom parfumovaná voda Miss America – Parfum de Toilette neznámej značky z Číny.

ÚVZ SR varuje aj pred výrobkom na vyrovnávanie vlasov s názvom Blowtox, značky Hair Go Straight z USA. Obsahuje formaldehyd, ktorý je v kozmetických výrobkoch zakázaný. V kréme Perfectwhite – créme de beauté clarifiante, značky Dream Cosmetics z Pobrežia Slonoviny našli hygienici glukokortikoid clobetasol propionate, ktorý taktiež nemožno používať v kozmetických výrobkoch.

Problémovým je aj výrobok na bielenie pokožky Lotion peau de lune, značky PROXIMA, ktorého krajina pôvodu je neznáma. Zistená bola v ňom látka hydrochinón, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa používať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie.

Ľudia by nemali používať ani farbu na tetovanie Tattoo ink Koru – Tribal Black, značky Alla Prima z USA. Hygienici v nej našli polycyklický aromatický uhľovodík. Problémovým výrobkom je aj hnedá farba pre permanentný make-up Permanent Makeup Color, značky Goochie z Číny, pri ktorom bolo zistené prekročené povolené množstvo ťažkých kovov, konkrétne niklu, arzénu a olova.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0