ÚV SR: Premiér nevidí dôvod na to, aby sa sestrám vo výpovediach zvýšili mzdy | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

ÚV SR: Premiér nevidí dôvod na to, aby sa sestrám vo výpovediach zvýšili mzdy

7. február 2016
Bratislava 7. februára (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) nevidí dôvod na to, aby sa sestrám vo výpovediach zvýšili platy oproti ostatným. Sesterská komora aj odbory avizovali, že sestry sa vrátia do nemocníc, pokiaľ im v pracovných zmluvách zagarantujú vyššie mzdy ako od začiatku roka priniesol nový zákon o platoch zdravotníkov. Tie pôvodne žiadali v memorande, ktoré predložili vláde, pre všetky sestry.

"Návrh memoranda, predloženého odborárkami je nerealizovateľný a podľa stavovských organizácií aj protiústavný. Preto nemôže byť ani základom individuálnych pracovných zmlúv," informovala premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová. Šéf kabinetu podľa jej slov garantuje peniaze na zvyšovanie miezd, ktoré vyplýva z uvedeného zákona. "S týmto vedomím môžu sestry na individuálnej báze rokovať s riaditeľmi nemocníc, ale len v zmysle platných predpisov a kolektívnych zmlúv," doplnila.

Premiér podľa jej slov odmieta prekrúcanie jeho vyjadrení zo strany sesterských odborov. Zároveň ďakuje sestrám, ktoré sa už vrátili k pacientom. "Mimoriadne si váži tie zdravotné sestry a zdravotníckych pracovníkov, ktorí od pacienta nikdy neodišli. Víta, že aj ďalšie zdravotné sestry, ktorým sa skončil pracovný pomer, sú pripravené na návrat do práce," uzavrela Szabóová.

Predstaviteľky sesterskej komory a odborov dnes avizovali, že pôjdu v pondelok (8.2.) do nemocníc dohodnúť individuálne zmluvy pre sestry vo výpovediach. "Urobíme tak na základe sobotňajšieho premiérovho ubezpečenia, že si sestry môžu s vedením nemocnice dohodnúť lepšie individuálne podmienky," uvádza v písomnom stanovisku prezidentka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0