Dánsko zaznamenalo prvý prípad nákazy vírusom Zika | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

Dánsko zaznamenalo prvý prípad nákazy vírusom Zika

27. január 2016
Kodaň 27. januára (TASR) - Dánske úrady zaznamenali prvý prípad nákazy vírusom Zika, ktorý spôsobuje poškodenie mozgu u novorodencov. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dánske médiá.

Úrady v druhom najväčšom meste krajiny Aarhus uviedli, že pozitívny test vykonali u obyvateľa Dánska, ktorý navštívil oblasť Strednej a Južnej Ameriky. Bližšie podrobnosti o prípade nezverejnili.

Nakazenie vírusom Zika, ktorý prenášajú komáre, sa u dospelých jedincov prejavuje zvýšenou teplotou alebo vyrážkami na koži. V súčasnosti sa šíri najmä v štátoch Latinskej Ameriky a Karibiku a zatiaľ naň neexistuje nijaký liek ani vakcína.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučila tehotným ženám, aby prípadné plány na cestovanie do postihnutých oblastí konzultovali so svojimi lekármi.

Brazílski vedci však upozornili na súvislosť medzi šírením vírusu Zika a vysokým počtom novorodencov s nezvyčajne malou hlavou, z čoho dedukovali, že tento vírus zrejme poškodzuje ľudský plod a spôsobuje mikrocefáliu. V Brazílii už identifikovali tisíce takýchto prípadov.

1 20 rsc dem

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia 0