Jar prebudila v prírode nebezpečné kliešte | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

Jar prebudila v prírode nebezpečné kliešte

23. marec 2012
Jarné oteplenie prebudilo v prírode kliešte. Kliešte sa vyskytujú nielen v lese, ale aj na lúkach, v záhradách i mestských parkoch. Mnoho ľudí si myslí, že kliešte sa spúšťajú zo stromov. Nie je to však pravda.

Kliešte čakajú na svoju “obeť” prichytené v tráve či kríkoch vo výške do jedného metra nad zemou. Kliešte sú parazity, samičky sa živia krvou zvierat a človeka. Kliešť je nebezpečný, pretože prenáša 2 choroby – zriedkavejší zápal mozgu (kliešťovú encefalitídu) a častejšiu lymskú boreliózu. Z roka na rok stúpa počet ľudí, ktorých tento malý parazit nakazil . Proti kliešťovému zápalu mozgu sa môžeme dať zaočkovať, avšak proti lymskej borelióze sa očkovať nedá. Neostáva nám teda nič iné, len sa pred prisatím kliešťa chrániť. Ako?

Niekoľko užitočných rád

Pred pobytom v prírode použime vhodný repelentný prípravok s účinkom na odpudenie kliešťov. Pri pobyte v trávnatých porastoch dbáme aj na vhodný odev (svetlé oblečenie, dlhé rukávy a nohavice, nohavice zastrčené v topánkach). Nevhodná je otvorená obuv (sandále). Po návrate domov sa prezlečieme, odev vytrasieme a dôkladne skontrolujeme povrch celého tela, vrátane podpazušia a intímnych partií, kliešte totiž majú rady teplo.

Čo robiť, ak si nás chytí kliešť?

Uštipnutie kliešťa nemusí byť hneď dôvodom na paniku. Prisatého kliešťa musíme čo najskôr odstrániť. S každým kliešťom je nutné zaobchádzať tak, ako keby bol nakazený. Kliešťa sa nikdy nedotýkajte rukou, nanatierajte ho masťou ani olejom. Najlepšie je použiť špeciálnu pinzetu pre vyťahovanie kliešťov, ktoré zoženiete v lekárni, prípadne pinzetu s tupými okrajmi. Kliešťa chyťte pinzetou tesne pri koži a jemným kývavým pohybom kliešťa opatrne vyberte. Kliešťa teda nemusíte vytáčať ani v smere ani proti smeru hodinových ručičiek. Po vytiahnutí kliešťa ho treba pokvapkať dezinfekčným roztokom, vhodiť do toaletnej misy a spláchnuť. V žiadnom prípade kliešťa nesmiete roztláčať nechtami alebo zahodiť do koša.
V mieste prisatia kliešťa sa môže objaviť začervenanie. To je varujúcim alarmom v prípade, ak je priemer začervenenia väčší ako päť centimetrov. Vtedy je namieste myslieť aj na možnosť ďalšej nákazy prenášanej kliešťom, na lymskú boreliózu. Obávať sa nemusíte, ak je priemer začervenania menší než tri centimetre. Potrebné je však sledovať, či sa počas niekoľkých nasledujúcich dní neobjavia zdravotné ťažkosti pripomínajúce chrípku (malátnosť, bolesti kĺbov a podobne). Vtedy je nutné vyhľadať lekára.

Zaujímavosti

Krv sajú len samičky, ktoré „v akcii“ zväčšia svoju hmotnosť až 200-krát. Kliešte na Zemi existujú neuveriteľných viac ako 350 miliónov rokov, čo dokazuje, že patria k veľmi odolným tvorom. Tuhý korienok im umožní prežiť pranie v práčke, potopenie v akváriu či v chlade mrazničky.

Očkovanie, repelent a dôkladná prehliadka tela po každom výlete v lese, na lúke či v okolí riek. To sú tri najdôležitejšie preventívne opatrenia, s pomocou ktorých sa možno chrániť pred nepríjemnými nákazami prenášanými kliešťami.


MUDr. Jana Bendová, všeobecný lekár