Preventívna prehliadka pre dospelých. Prečo je dôležité prísť na preventívnu prehliadku? | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

Preventívna prehliadka pre dospelých. Prečo je dôležité prísť na preventívnu prehliadku?

11. január 2012
Niektoré ochorenia cítiť nemusíte. Cukrovka, vysoký tlak, či rakovina môžu byť spočiatku nenápadné. Preventívne prehliadky sú zamerané na odhalenie najčastejších ochorení, a to ochorení srdcovo-cievneho systému a nádorových ochorení. Právo na preventívnu prehliadku má každý občan starší ako 18 rokov 1x za 2 roky, alebo 1x ročne, pokiaľ je evidovaným darcom krvi.

Preventívne prehliadky sú bezplatné, hradené zo zdravotného poistenia v rozsahu určenom platnou legislatívou (zákon č. 577/2004 Z.z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti a jeho novely).

Čo Vás teda čaká?

Rozhovor, v ktorom lekár zisťuje informácie o vašich príbuzných – zaujímajú ho ochorenia, na ktoré sa liečili alebo liečia, príp. na ktoré zomreli – najmä cukrovka, infarkt, porážka (mozgová príhoda), rakovina hrubého čreva, prsníka a iné. Opýta sa na vaše operácie a vážnejšie úrazy i na ochorenia, na ktoré ste sa doteraz liečili. Zaujímať ho budú i vaše telesné funkcie (dýchanie, močenie, stolica, spánok, chuť do jedla, či ste za posledný rok výraznejšie neschudli alebo nepribrali). Fajčíte? Ako dlho? Koľko cigariet denne? Koľko alkoholu vypijete týždenne? Aké lieky užívate? Máte alergie? To všetko sú otázky, ktoré môžete očakávať.

• Z Vašej dokumentácie lekár zistí, či sú vaše očkovania v poriadku. Zaujímať ho bude najmä očkovanie proti tetanu. Ak je to potrebné, lekár vás preočkuje a máte „pokoj“ na ďalších 15 rokov.

• Nasleduje fyzikálne vyšetrenie – teda komplexné vyšetrenie celého tela a to pohľadom, pohmatom, posluchom, prípadne poklepom.

• Lekár alebo zdravotná sestra vám odmerajú tlak a pulz a zistia koľko meriate a vážite. Nebuďte prekvapený, ak vám dokonca zmerajú obvod pása alebo vypočítajú index BMI .

• Veľmi dôležité sú laboratórne vyšetrenia – čaká vás odber vzorky krvi a moču, preto treba prísť nalačno – vyšetruje sa krvný obraz vrátane trombocytov, hladina cukru v krvi, kreatinín (ukazovateľ fungovania obličiek), moč chemicky (na prítomnosť krvi, cukru a bielkovín) a močový sediment (vyšetrenie moču v mikroskope na zistenie prítomnosti krvi, zápalu, kryštálov a podobne).

Pacienti sú zvyčajne zvedaví na svoj cholesterol. Žiaľ zákon umožňuje vyšetriť cholesterol a triglyceridy preventívne len u pacientov, ktorí v danom kalendárnom roku nadobudli vek 40 alebo 41 rokov. Pečeňové testy je možné vyšetriť pri podozrení na poruchu funkcie pečene.

Vo veku 40 rokov a viac máte nárok aj na EKG vyšetrenie. Pacientom nad 50 rokov alebo s výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka v rodine sa vyšetruje aj stolica na prítomnosť skrytého krvácania. Tento jednoduchý test môže ukázať, či im nehrozí rakovina.

K preventívnym prehliadkam patrí aj:

urologická preventívna prehliadka - u mužov nad 50 rokov každé 3 roky
gynekologická preventívna prehliadka raz za rok
mamografia (vyšetrenie prsníkov) u žien vo veku 40-69 rokov. Na preventívnu mamografiu môže pacientku odoslať nielen gynekológ, ale aj praktický lekár.
stomatologická preventívna prehliadka – raz za rok.

Nečakajte, kedy vás niekto na preventívnu prehliadku pozve. Lekár nemá povinnosť predvolávať pacienta na prevenciu. Najlepšie je dohodnúť si termín vopred telefonicky alebo osobne. Darcovia krvi, darcovia orgánov alebo tkanív majú nárok na preventívnu prehliadku raz do roka.

Vážne choroby často prichádzajú pomaly a nenápadne. Preto sa im aj hovorí tichí zabijaci. Ak sa však ochorenie zachytí na začiatku, ľahšie sa lieči a má, samozrejme, aj lepšiu prognózu.

Čo všetko odhalí PP?

• cukrovku
• vysoký tlak
• ochorenie srdca,
• poruchu srdcového rytmu
• zvýšený cholesterol
• poruchu funkcie obličiek
• zápal močových ciest
• chudokrvnosť
• rakovinu hrubého čreva

Preventívna prehliadka nie je strata času a môže Vám zachrániť život !

Zdroj: MUDr. Jana Bendová
Ambulancia všeobecného lekára pre dospelých
Poľovnícka 14, Veľký Biel