Probiotiká môžu zmierňovať symptómy prechladnutia a chrípky | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

Probiotiká môžu zmierňovať symptómy prechladnutia a chrípky

9. január 2012
Každodenná suplementácia laktobacilmi a bifidobaktériami môže znížiť u detí výskyt symptómov prechladnutia a chrípky až o 50 %.

Podľa štúdie publikovanej v Pediatrics bola kombinácia dvoch druhov probiotík spojená so znížením výskytu horúčky o 73 percent, znížením výskytu nádchy o 59 percent a výskytu kašľa o 62 percent.

Každodenné užívanie suplementov obsahujúcich probiotické baktérie počas zimných mesiacov sa ukázalo ako bezpečná a účinná cesta k zníženiu epizód horúčky, vodnatého výtoku z nosa a kašľa. Navyše došlo k zníženiu preskripcie antibiotík a znížil sa aj počet dní, keď boli deti mimo školy.

Štúdie sa zúčastnilo 326 detí vo veku od 3 do 5 rokov. Deti boli náhodne rozdelené do troch skupín a dostávali 2-krát denne počas 6 mesiacov buď L.acidophilus NCFM, kombináciu L.acidophilus NCFM a Bifidobacterium lactis Bi-07 alebo placebo.

Aj keď zníženie incidencie preskripcie antibiotík bol zaznamenané v predchádzajúcich štúdiách, táto štúdia bola prvá, ktorá dokázala väčšiu účinnosť kombinácie probiotík v porovnaní s jednodruhovým preparátom.

V skupine dostávajúcej jeden druh probiotík došlo k skráteniu trvania symptómov o 32 percent, v skupine dostávajúcej obidva druhy probiotík došlo k zníženiu o 48 percent.

Zdroj: www.walmark.eu/sk